Choroby tarczycy stają się coraz częstszą przypadłością – nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn. Jest to jeden z najważniejszych gruczołów w całym organizmie, od którego prawidłowej pracy zależy wiele zachodzących w nim procesów. Warto zatem dbać o nią każdego dnia – najlepiej z pomocą zdrowej i zbilansowanej diety. Czego nie powinno w niej zabraknąć i po jakie składniki sięgnąć? Sprawdź!
Tarczyca – jaką rolę pełni w organizmie?
Tarczyca to niewielki gruczoł dokrewny (nieparzysty), który zlokalizowany jest pod krtanią z przodu szyi, a dokładniej w jej dolnej części. Jest ona zbudowana z dwóch płatów, które są ze sobą połączone za pomocą wąskiej cieśni. U niektórych osób można wyróżnić trzeci płat tarczycy, który nazywany jest płatem piramidowym – najczęściej występuje po lewej stronie.
Tarczyca waży zaledwie ok. 25-30 gramów, jednak jej rozmiary mogą się zmieniać np. w zależności od cyklu miesiączkowego czy też ogólnego stanu zdrowia. Niby niewielki gruczoł, ale odgrywa kolosalną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Jej podstawowym zadaniem jest produkcja hormonów T3 i T4 – odpowiednio trójjodotyroniny i tyroksyny. Wbrew pozorom nie odpowiada ona za wydzielanie TSH (tyreotropiny), która ma bezpośredni związek z działaniem tarczycy. Stymuluje ona jej komórki do produkcji i wydzielania wspomnianych T3 i T4. Za wydzielanie TSH odpowiada natomiast przysadka mózgowa.
Warto znać takie pojęcie jak eutyreoza – to stan, w którym masz do czynienia ze zdrową tarczycą działającą bez zarzutu. Do tego potrzebne jest nie tylko TSH w normie, ale także m.in. jod. Co jeśli o to nie zadbasz?
Z uwagi na to, że tyroksyna uczestniczy w przemianach metabolicznych, chora tarczyca przyczynia się do powstawania ich zaburzeń. Ponadto gruczoł ten ma ogromny wpływ na prawidłową pracę gruczołów płciowych, jak również układu sercowo-naczyniowego. Do tego bierze udział w przemianie trójjodotyroniny, która z kolei wpływa m.in. na układ nerwowy czy też procesy wzrostu.
Najczęstsze zaburzenia tarczycy
Do najczęstszych chorób tarczycy można zaliczyć takie jak:
-
niedoczynność tarczycy – gruczoł nie produkuje wystarczającej ilości hormonów tarczycowych. Jej objawy to m.in. zmęczenie, wypadanie włosów, przyrost masy ciała, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, osłabienie, nieregularne miesiączkowanie,
-
nadczynność tarczycy – gruczoł produkuje za dużo hormonów. Objawia się ona poprzez m.in. nadpobudliwość, drżenie rąk, utratę masy ciała, zwiększony apetyt, nieregularne tętno, problemy ze snem,
-
Hashimoto – choroba autoimmunologiczna. Komórki atakują w niej własny gruczoł, co wiąże się z jego stopniowym uszkodzeniem. Często towarzyszy jej niedoczynność tarczycy.
Co jeść, aby mieć zdrową tarczycę?
Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego warto dbać o swoją tarczycę dzięki odpowiedniej diecie.
Jednymi z jej podstawowych elementów powinny być tłuste ryby morskie. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie. Ponadto znajdziesz w nich także jod i białko, które jest niezbędne do produkcji hormonów tarczycy.
Możesz także sięgnąć po suplementy na tarczycę zawierające te zdrowe tłuszcze. W praktyce mowa m.in. o wysokiej klasy tranie. Nie dość, że zawiera kwasy tłuszczowe DHA i EPA, to w dodatku witaminę D3. Ta również jest kluczowa dla zdrowia gruczołu. Wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, dlatego też minimalizuje ryzyko rozwoju choroby Hashimoto.
Warto również mieć pod ręką orzechy włoskie i brazylijskie. Te pierwsze to źródło kwasów omega-3, natomiast drugie – selenu, który działa oksydacyjnie.
Artykuł sponsorowany